Världens största pool

Varldens storsta pool

Ifall världens största pool istället skulle bli benämnd konstgjord sjö är ett omdiskuterat ämne. Hur än benämningen må vara så kvarstår faktumet att den 76 890 kvadratmeter stora poolen innehåller nästan 250 000 kubikmeter vatten. I den 1km långa poolen kan besökarna åka vattenskoter, vattenskidor,  paddla kajak och till och med segla. Inte undra på att poolen har hamnat med i Guiness rekordbok.

Det är vid resorten San Alfonso del Mar i Algarrobo, en timme från Chiles huvudstad, som man 2006 blev klar med poolbygget. Poolen sträcker sig längs den vilda chilenska kusten med höga vågor och starka strömmar, och som kontrast till detta har poolägarna skapat ett karibien-liknande hav med turkost stillsamt vatten.

Men ägarna har inte varit dumma. Att själva pumpa, rengöra och återanvända den enorma vattenmängden som poolen har skulle kosta skyhöga summor. Istället har det chilenska företaget Crystal Pools utvecklat en teknik som hämtar havsvatten från havet brevid, som sedan filtreras och tempereras till 26 grader och slutligen skickas in i poolen.

Tävlingen om världens största pool

Innan detta rekordbygge var det utomhuspoolen Othlieb Pool i Casablanca, Marocko som var störst, och Crystal Pools nya bygge blev hela sex gånger större. Men just nu hotas de av att bibehålla platsen som världens största pool, då kungen av Dubai har besällt en pool som är fem gånger så stor som den denne.  Ifall hans vilja kommer till kraft kommer den 40 hektar stora poolen innehålla flera öar med bostäder, världens största shopping center och en park större än Hyde Park i London. Ifall den ska benämnas som pool eller överdimensionerad lagun är ännu ej bestämt.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *