Väggbeklädnads alternativ

De vanligaste väggbeklädnads materialen är puts, kvarts och poolsten. De två sistnämnda är lite nyare varianter som var tänkt att ersätta putsen. De är lite dyrare men anses också vara snäppet vassare.

Puts

Du kanske redan har en klar bild av vad poolputs innebär. En slät, vit yta som gör vattnet gnistrande blått när det fylls. Så är det i de flesta fallen, men faktum är att det också finns en del alternativ. Först och finns poolputs i en mängd olika färger och nyanser. Det är även möjligt att välja olika mönster och dessutom finns förhållandevis stora kvalitetsskillnader mellan olika putstyper.

Puts är vitt cement blandat med marmor. Det är oftast inte det bästa alternativet, men är den mest använda på grund av dess låga pris och funktionalitet. Det är också det som folk är vana vid från kompisars pooler eller från filmer. Varför det rekommenderas andra alternativ är för att putsen har en porös yta vilket gör den väldigt lätt utsätts för missfärgning och bakteriebildning. På så vis krävs det mer kemikalier för att hålla vattnet och poolytan ren. Oftast håller poolputs hög kvalitet i fem till tio år.

Kvarts

Som tidigare nämnt är kvarts en lite nyare variant av väggbeklädnad med flertalet fördelar. För att jämföra med putsen är den inte lika porös och har istället ett starkare, mer slittåligt material. Det gör att den blir mer resistent mot färgning samt bakteriebildning och då får en längre hållbarhetstid. På inredningsplanet är kvarts fördelaktigt då det enkelt kan beställas i en mängd olika färger, nyanser och varianter. En bra kvarts brukar hålla i 10 till 15 år.

Poolsten

En stenpool är i de flesta fall en putspool med stenar graverade som dekoration. Oftast täcker stenarna hela poolytan. Stenytan har den högsta möjliga resistans och varaktighet av alla väggbeklädnader. De är däremot mer kostsamma, men då de gör rengöringsprocessen mycket lättare och då de vanligtvis håller 12 till 20 år brukar det spara pengar i det långa loppet. Om du vill ha en attraktiv, prismedveten och miljövänlig pool så rekommenderar vi poolsten.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *