Fritt och bundet klor

Du har säkert hört talas om fritt klor och bundet klor, men inte än förstått skillnaden mellan dessa två. Lite förenklat är fritt klor det klor som faktiskt fyller någon funktion och sköter själva reningsprocessen medan bundet klor är det som ger klorets bieffekter som röda ögon, kliande hud och stinkande klorlukt.

Om fritt klor är bra, varför har man då bundet klor? Svaret är att när fritt klor reagerar med din pools vattenföroreningar så sker en kemisk reaktion som bidrar till skapandet av bundet klor.

En vanlig feltanke är att det är det den totala klormängden i poolen som bidrar till hur illaluktande poolvattnet blir, hur röda ögon badgästerna får och hur mycket deras hud kliar, men faktum är att detta enbart är en myt. Som du kanske förstått från förklaringen ovan är det enbart bundet klor som bidrar till dessa bieffekter.

Om för lite fritt klor tillsätts så förvandlas allt detta till bundet klor, och kloret fyller inte sin funktion, vilket gör att istället illaluktande kloraminer bildas. För att motbygga detta ska man kontinuerligt tillsätta klor, och helst undvika att chockklorera. Den totala klorhalten i din pool bör vara mellan 0.5-1 ppm.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *