Färgförändring i pool liner

En pool liner används vid poolbotten och vid poolens väggbeklädnad. Dessa är gjorda av PCV folie, vanligen 0.75mm tjock. Den vanliga livslängden för en pool liner är 10-20 år, och därefter måste bytas ut. Att byta pool liner är en jobbig process som förslagsvis görs med hjälp av hantverkare. Självklart spelar poolskötseln stor roll i linerns hållbarhet.

Missfärgad pool liner

En pool liner kan bli missfärgad, vanligen i rödlila eller gråbrunt.

Den gråbruna färgen beror på humusrikt grundvatten, och kan dessvärre enbart lösas genom att byta vattenkälla. Den rödlila färgen beror på att ni målat eran pool med rödlila vattenfärger som kan färga av sig under förhållandevis varma vinter. Processen som sker är att en svampart vid namn ”Streptomycos rubrireticuli” attraheras av färgen och producerar ett rosa-brunt medel som i sin tur färgar poolväggarna och poolbotten.

Färgen är inte farlig

Missfärgningen som sker är inte på något vis farliga för människor, för din pool liner eller några andra tillbehör. Det är enbart skönhetsfläckar och det har beräknats att cirka 1% av alla Sveriges pooler råkar ut för dessa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *