De fem vanligaste poolskyddsproblemen på vintern

Vintern börjar närma sig och som du säkert är medveten om kan temperaturerna runt om i landet gå ner väldigt lågt. Det är knappt så att du vill röra dig utomhus. Men tyvärr är detta exakt vad du kommer behöva göra för att hitta och fixa problem med ditt vinterpoolskydd. Skyddet kan behöva rengöras, bli tillrättad eller helt omlagd. Ifall skyddet åker av under vintersäsongen kan det bli en katastrof månader senare, då smuts och alger helt täckt poolen.

Skador på duken

Det finns en mängd olika förklaringar till hur hål eller splittringar i duken kan uppkomma. Det kan vara vassa kvistar som faller hårt, djur som tagit sönder den eller skräp som överbelastat skyddet.
Hur du undviker alla dessa faror kan du enkelt läsa på de övriga vanliga skadorna nedan. Gå igenom varje problem för sig och undvik en vintermardröm genom att förbereda dig väl inför vintern som komma skall.

Skyddet faller in i poolen

Det är inte alltför ovanligt att poolskyddet faller in i poolen. Detta kan bero på flera faktorer, som att du inte har monterat skyddet tillräckligt bra, att trycket har blivit för stort eller att de på annat vis brustit. För att förebygga att detta sker är det bra att ha kontinuerlig koll på skyddet, det rekommenderas att du kollar till det iallafall en gång per vecka. Kolla då att skyddet är ordentligt uppspänt och fäst i alla kanter, att det inte brustit någonstans och ifall det är mycket löv, kvistar eller annat skräp som belastar.

Om du nu skulle märka att poolskyddet håller på att tappa fäste, ta ett stadigt tag i kanten med båda händerna, böj på knäna och luta dig tillbaks samtidigt som du drar skyddet bakåt. När du kommit över kanten, lägg mer vikt på den ytan och spänn fast skyddet med hjälp av vattenbehållare och/eller spännen, undvik tegelblock.

Helt vattenfyllt skydd

Detta är en av de vanligaste förekommande problemen på vattenskydden. Som kanske underförstått uppstår det när snö eller is smälter alternativt när kraftigt regn bygger upp ett eget lager. Inte bara kan dessa vattenmassor göra att skyddet spricker, men det kan även locka till maskar, som sedan lockar fåglar. Och inte vill du väll ha fullt med fåglar på din baksida?

Att förebygga problemet är relativt lätt, det går dels att göras manuellt genom att skrapa av vattnet, men det är då lätt hänt att skyddet repas och skadas. Istället använder folk ofta en poolskyddspump. Denna pump är dränkbar och tåler väldigt låga temperatur. Pumpen kopplas till ett vanligt elutag och pumpar helt enkelt bort överflödigt vatten. Undvik att använda varken manuell skrapa eller pump när det fortfarande är snö eller is, då det är väldigt enkelt att förstöra skyddet.

Skyddet är löst eller slappt

Ifall ditt poolskydd är för slappt bildas en, så att säga, pool ovanpå poolen innehållandes skräp och vattenmassor. Detta kan bland annat leda till algblomning eller att skyddet går sönder. Ofta beror slappheten på att skyddet är för stort i förhållande till poolen. Om så är fallet, vik duken och lämna enbart cirka 1m av duk runt kanterna. Kom ihåg att alltid spänna skyddet väl.

Ovanmarkpool kan använda spännen, väggpåsar eller locktätning för att spänna duken, medans nedgrävda pooler bör använda vattenpåsar eller vattentuber. Dessa vattenbehållare håller duken på plats men skadar den inte. Ifall du har begränsad yta runt poolen kan det vara smart att använda extra vattenpåsar.

Löv eller skräp samling på duken

Ifall skötseln av poolen är dålig kan det bildas stora samlingar av löv- och/eller skräp ovanpå din poolduk. Det går enkelt att rengöra med en vanlig kratta, men ifall din pool har en väldigt smal duk kan det gå hål i den. En annan lösning är att hämta vattenslangen eller högtryckstvätten och skjuta av all smuts. Det finns även speciella ’Löv-fångare’ maskiner som automatiskt samlar in löv efter de fallit på duken.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *