Bygga pool guide

Att bygga pool är en tidskrävande men rolig process. Det är en utmaning mot vår kreativa del i hjärnan då du alldeles själv kan designa hur du vill att din pool och poolomgivning ska se ut. Som du är medveten om så innebär ett poolköp stora pengar så det är bra att göra upp en plan över hur du vill ha det.

Första steget är att undersöka hur din tomt ser ut, vart det skulle passa en pool och vilken pooltyp som passar dina behov. Inredningsmässigt ska man inte tänka att poolen kommer minska tomtytan, utan att poolen är den centrala punkten av tomten och att resten ska passa in till poolen. Därefter kommer de tekniska frågorna som material och logistik. Den här bygga pool guiden kommer jämföra ovanmarkpool och markpool och detaljerat gå in på varje moment för att hjälpa dig välja. Ifall du istället vill jämföra olika spamodeller har vi en ytterligare guide för det.

Ovanmarkpool

En ovanmarkpool är precis som det låter, en pool som står ovanför marken. Dessa kombineras ofta med ett pooldäck eller en altan. Då inga jobbiga och kostsamma markberedningar krävs och för att byggtiden är förhållandevis kort så ovanmarkspoolen ett smidigt och prisvärt alternativ.

Material
En ovanmarkspool byggs oftast av flera olika material. Själva formen som håller upp poolen byggs oftast av någon form av PVC eller också av trä eller glasfiber. Runt detta byggs en ytterligare ram, som nästan uteslutande är i trä. Denna ram stabiliseras av några plast- eller stålstöttor. Sedan finns en liner som grävs för poolens ytskikt.

En ovanmarkpool är lätt att flytta och demontera medans nackdelen är att den tar stor rymd av tomten och kraftigt påverkar tomtens utseende. Ifall ni inte har en stor tomt eller en annars lämplig plats för poolen så kan det vara smart att istället satsa på en nedgrävd pool som går i nivå med resten av tomten.

Tillbehör
En ovanmarkpool måste alltid ha en stege eller trapp. Belysning är även annan faktor, och den mest svårbelysta punkten är poolkanten. Det går att lösa genom att ha vinklade lampor ovanifrån eller lysa upp själva poolen extra mycket. För underhåll av poolen behövs ett reningsverk, sandfilter och ett värmesystem. På vinterhalvåret kan det vara bra att täcka igen poolen med ett vinterpoolskydd.

Design

En klassisk ovanmarkpool är gjord i genuint trä. Det är ofta stilrent, men med lite kreativitet finns såklart också andra lösningar. Som tidigare nämnt så tar en ovanmarkpool står plats i rymden. För att få poolen att bättre smälta in på tomten kan ett pooldäck eller en altan vara en bra byggnation.

Oavsett hur du väljer att göra är poolens placering väldigt viktig. Se till att det inte finns några träd, buskar eller grannar som skuggar poolen. Den vanligaste ovanmarkpool storleken är 4×8 meter. Vanligtvis krävs en pool i den storleken inget bygglov, men det är alltid bra att dubbelkolla om just din kommun kräver bygglov, marklov eller anmälan.

Markpool

En nedgrävd pool, markpool, är vad av många anses vara den klassiska poolen. Det är denna som ofta benämns som swmmingpool och finns i alla badhus. En markpool kostar mer och tar längre tid att bygga än en ovanmarkpool, men oftast får man tillbaks pengarna då den är billigare i drift och tar mindre plats på tomtens rymd.

Material
Den klassiska markpoolen är gjord på en gjuten betongform eller i lecablock. Ytan är av klinker och är väldigt vackert om än kostsamt. Ett met prismedvetet alternativ är ett kar med en liner som stoppas ned i marken och en duk, liner täcker väggarna. Man måste inte hålla sig till den klassiska modellen, utan en markpool kan byggas i en mängd olika material.

Vid markpooler är det marken runtomkring som håller och stöttar poolformen. Att ha en högkvalitativ poolform är därför livsviktigt. Till skillnad från ovanmarkpooler så fungerar markpoolen även i lutande mark eller i suterräng tomter.

Tillbehör
För barnens säkerhet, för att behålla värmen och för att undvika skräp så bör ett poolöverdrag användas. Det finns automatiska sådana, som kostar en del men kan vara en värdig investering då det sparar några minuter efter varje badsession. Även rekommenderas det varmt att använda ett filtersystem, reningssystem samt ett värmesystem och självklart poolbelysning.

Design
En markpool tillåter oändligt många designförslag. Du kan välja helt fritt bland form, material och design. Ett hett tips är att använda svart infärgad betong vilket skapar en känsla att vattnet kommer från en naturlig källa. Om du önskar en stilren pool rekommenderas en romersk trappa.

Övriga pooltips

Misstag händer alla, men eftersom poolen kommer ge huset värde över åren rekommenderas att försöka undvika så många misstag som möjligt Här följer ett par vanliga misstag, som att ytan blir alldeles för stram eller att poolen placeras för nära huset. Ytterligare ett vanligt problem är att poolbotten blir gropig. Detta beror på folk har valt att bygga poolen på sandbotten. Problemet undviks väldigt lätt genom att använda ett kraftigare material som att exempelvis gjuta en platta. Det kanske vanligaste misstaget är att folk köper för liten pool, då de först tänker att de bara behöver en liten pool, för att sedan inse att hela familjen inte får plats samtidigt.

Underhåll

När poolen väl står uppe är underhållet extremt viktigt, annars tar det inte lång tid förrän all tid och pengar du spenderat på en fin pool, ruttnat bort. Dålig skötsel leder till missfärgning och algbildning. Förebygg detta genom att kontinuerligt rengöra och rensa poolen, ledningar samt filter- och rengöringssystemet.