Bada oavsett väder med ett pooltak

Fördelarna med att ha ett pooltak är många. Ett pooltak gör det möjligt att bada när vädret annars inte tillåter. När barnen vill leka utomhuslekar men det regnar ute kan de istället bada i den härliga poolen. Ett pooltak skyddar poolen från skräp, löv och kvistar som annars skulle blåst rakt ner in i poolen. Dessutom är pooltak ofta låsbara, vilket ökar säkerheten för dina pool leksaker och möbler. Ytterligare en fördel med pooltak är att de behåller poolens värme som annars skulle avdunsta under natten vilket bidrar till lägre uppvärmningskostnader. Slutligen så fungerar pooltaket som sommarpoolskydd och vinterskydd till vintern, och sparar på så vis två stycken fasta avgifter.

Plexi eller polykarbonat
Vanligtvis byggs pooltak i hållbart plexiglas. Plexi tål stora belastningar, vilket är viktigt under vintern när det samlas stora snömassor. Samtidigt är plexiglas ett material som släpper igenom mycket solljus så att värmen väl omhändertages. En annan fördel med plexiglas är att ifall denne av någon anledning skulle spricka så går den sönder enbart i fåtal delar jämfört med vanligt glas som spricker i tusentals bitar. Ifall du av diverse anledningar inte vill ha plexiglas finns det ett annat bra alternativ som är polykarbonat. Materialet polykarbonat är gjord av plast och är lite mer stöttålig. Oavsett material på själva taket så brukar skenor och stomme vara gjorda i aluminium.

Skjutbart pooltak
Pooltaket fungerar också som ett växthus, så ifall solen ligger på kraftigt under sommarhalvåret kan det bli oerhört varmt där inne. Det rekommenderas därför att du har ett skjutbart pooltak, så att du dels kan släppa ut den enorma värmen, men även ligga i poolen och slappa medans du tar del av den riktiga svenska sommarkänslan. Skjutbara pooltak kan vara manuella som förflyttas i olika löpskenor utmed poolens sidor eller också automatiska som låter dig öppna och stänga pooltaket med hjälp av en fjärrkontroll.

Pooltakets storlek
Hur stort pooltaket ska vara beror självklart på din poolstorlek, men det rekommenderas att du har minst en halvmeter runt varje sida av poolen så man kan gå runt och fixa saker utan att behöva öppna upp taket. Hur högt eller lågt taket ska vara är en smakfråga, men det börjar bli allt vanligare med förhållandevis höga tak som gör att pooltaket skapar ett poolrum. Alternativt kan man ha ett tak som bara precis täcker poolen, och på så vis enbart fungerar som säkerhet- och skyddstak.

Ifall du planerar att göra ett högt tak så är det troligt att det kräver bygglov. Ifall detta krävs eller inte bestämmer din kommun. I takt med att pooltak börjar bli allt vanligare börjar också allt fler kommuner i Sverige att kräva bygglov. Innan du påbörjar byggprojektet rekommenderar vi därför dig att kontakta din kommuns byggnadsnämnd och höra vad som gäller.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *